Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Należy chłodzić!

Tak to jest, że warto cofnąć się w czasie, by docenić dzisiejsze rozwiązania techniczne ludzkości. W krótkim artykule zajmę się interesującym wątkiem, jakim jest chłodnictwo, więc zacznę od przybliżenia tego, jak dawniej przechowywano jedzenie. Nie znając praktycznych chłodziarek, ludzie najczęściej upychali zapasy w chłodnych spiżarniach. Nie zapewniały one jednak chłodu, potrzebnego do efektywnej konserwacji mięs i ryb.
chłodnictwo
Na podstawie: http://izolacje.gda.pl/
Niezastąpiona stała się sól, świetnie osłaniająca pożywienie przed rozkładem. Na słonej żywności > laboratorium żywności mniej rozmnażały się zarazki. Taka technologia zapoczątkowała 2 istotne efekty: jedzenie nierzadko smakowało ohydnie, a sól otrzymała cenę porównywalną z kosztem złota. Wielu osób zgromadziło fortunę dzięki kopalniom soli. W wielu krajach należały one do aktualnego wielmoży. W szlacheckiej Polsce arystokracja sypała wiele drogich przypraw, by zabić przykry zapach jedzenia. To dlatego szafran, majeranek i inne aromaty dawały wielkie zyski ówczesnym przedsiębiorcom.

chłodnictwo
Na podstawie: http://izolacje.gda.pl/
Biznesmen, który obraca łatwo gnijącym jedzeniem, zdaje sobie sprawę, że budowa chłodni własnej lub jej dzierżawa jest koniecznością.Biorą pod uwagę to również sadownicy. W obecnym państwie kupujący jest chroniony przed zgniłą ofertą przez całą masę reguł krajowych i unijnych. Instalacje chłodnicze powinny dostać obligatoryjne certyfikaty. Weryfikuje się tą drogą przystosowanie pomieszczeń chłodniczych do dóbr. Primo, budynki chłodni muszą spełniać zasady wymiarów. Secundo, każdy gatunek produktu spożywczego narzuca konieczność specyficznych warunków. Mowa tu o poziom zimna, wentylację i o skład powietrza. Analogiczne obwarowania obejmują instalacje chłodnicze samochodowe. Delikatne produkty, np. ryby, nie powinny być długo transportowane.



Niestety zdarza się, że źli handlarze sprzedają nieświeże towary. Koniecznie przed zakupem sprawdzajcie, czy obiekt nie przekroczył daty ważności oraz czy ma świeży wygląd i zapach. To elementarna reguła, która może nas ustrzec przed przykrym bólem żołądka bądź chorobą. Róbcie tak przy każdej wizycie w sklepie.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-02-01 03:31:24
Tagi: wygląd, jedzenie, złoto, ludzie, warunek, sól