Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Jak przyrządzać potrawy oszczędnie? Jest dużo ciekawych sposobów na niedrogie domowe gotowanie. Poznaj najbardziej istotne z nich

Gotowanie to rutyna, coś z czym spotykamy się codziennie. Są mimo to osoby, które nie gotują zupełnie, zamiast tego stołują się na mieście. Pozostali gotują od czasu do czasu, bo czasem im się nie chce, więc wolą na przykład zamówić jedzenie. Przewaga jednak ludzi gotuje, bo tak jest przeważnie taniej.
sałatka
Napisał: Jean L.
Na podstawie: http://www.flickr.com
Niestety, nie zawsze tak jest, jak więc sprawić, by nasze domowe gotowanie było jak najbardziej korzystne cenowo.tort (pozostałe informację dostępne będą tu)Po pierwsze bardzo dobrym sposobem jest ustalić jadłospis na tydzień. W ten prosty sposób unikniemy zostawiania odpadków, które jesteśmy w stanie korzystać kolejnego dnia. Na myśl przychodzi tu bardzo prosty przykład, który dużo z nas zna z doświadczenia. Dotyczy on znanych zup domowych, czyli coniedzielny rosół i poniedziałkowa pomidorówka. Powinniśmy notować wydatki na jedzenie. Tego typu lista może nam posłużyć w wyznaczeniu kosztów miesięcznych na zakupy żywieniowe. W podobny sposób najpierw znajdziemy tak nazywane „czarne dziury” nadprogramowych kosztów.
Zupa cebulowa
Napisał: Międzybrodzkie Makarony
Na podstawie: Międzybrodzkie Makarony


Generalnie niezwykle dobrym sposobem jest zbieranie rachunków i notowanie każdego z wydatków. Warto też wykorzystać resztki. Znaczy to, że należy tez pomyśleć o resztkach, jakie pozostają ze składników przygotowywanych dań. Przykładowo taka tego typu sytuacja zachodzi w czasie przygotowania panierki do schabowych. W takiej momencie z reguły wyrzuca się mąkę, a tak naprawdę możemy przesypać ją do odpowiedniego pojemnika, aby przy kolejnym panierowaniu mieć ją pod ręką. Mnóstwo tego typu akcji można także robić przy przygotowywaniu sałatek przykładowo sałatki jajecznej. Jeżeli jajek będzie zbyt dużo powinniśmy je przechować w lodówce i dodać do następnej potrawy. Sprawdź: tutaj więcej przpeisów na sałatki.

Dobrze jest zrobić przetwory i równocześnie uniknąć półproduktów, które w końcu sami mamy szansę zrobić. A jaka to radość i duma, jak będziemy prezentować przykładowo dżem domowej roboty, który na gościach i domownikach wywrze lepsze wrażenie niż kupny ze sklepu. Identycznie należy pomyśleć o innych produktach,przykładowo surówka przygotowana samodzielnie będzie tańsza niż zakupiona w sklepie. No i na koniec następna bardzo praktyczna rada, to robienie zakupów w opakowaniach zbiorczych. Takie planowanie pozwoli nam określenie, jak mnóstwo potrzebujemy jedzenia w danym miesiącu. Równocześnie unikniemy w taki sposób wyrzucania jedzenia.



Zobacz też: .

Opublikowany przez Administrator w dniu 2022-06-20 14:07:36
Tagi: potrawy, zakupy, przetwory