Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Streszczona w kilku zdaniach historia i charakterystyka kawy, jej znaczenie dla milionów osób, które ją codziennie piją

Kawa oprócz herbaty jest zaliczana do najbardziej popularnych napojów na całym świecie - codziennie ludzie piją miliony litrów cappuccino, caffe latte czy espresso. Żeby tę ogromną ilość filiżanek przygotować będzie także potrzebna bardzo duża ilość czystej kawy, która musiała wcześniej urosnąć, zostać pozbierana, wypalana i na koniec zmielona przed zalaniem wodą.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical
Napisał: Jacob’s
Na podstawie: Jacob’s
Dlatego też kawowe plantacje będą zajmować tysiące hektarów, i z nich zebrane i wysuszone ziarna wyruszają w podróż na cały świat. Dzisiaj w sklepach dominują dwa główne rodzaje kawy, to znaczy Robusta i Arabica. Pochodzą one z różnych regionów świata i odróżniają się wyglądem ziarna i aromatem otrzymanego napoju. W naszych sklepach najczęściej jest oferowana kawa ziarnista arabica, która daje łagodny i aromatyczny smak.



Arabica posiada niewielką zawartość kofeiny, dzięki czemu da się ją pić wcześniej pić od robusty, jednak trudniej się ją uprawia, ponieważ wymaga tropikalnego klimatu, odpowiedniej temperatury oraz położenia. Robusta ma dużo mniej aromatów, a dzięki wyższej zawartości kofeiny znacznie może pobudzić organizm pijącej ją osoby.

Powiązane artykuły - Kawy

Kawa zanim zostanie wsypana do naszych kubków musi przejść kilka etapów. Na plantacjach z ziaren kawowca otrzymuje się gotowe do wypalania ziarenka kawy. Wypalanie to bardzo ważny proces, to właśnie ono decyduje w głównej mierze o smaku i aromacie ziaren. Z tego też powodu najczęściej przeprowadza się je w kraju docelowym, bo wtedy wypalone ziarna nie będą tracić świeżości podczas długiego transportu.

Doczytaj: tutaj

Kawa i przyprawy
Napisał: DA
Następnie wypalona kawa ziarnista sklep jest albo pakowana do torebek i w takiej formie sprzedawana, albo poddaje się ją mieleniu i pakowaniu próżniowemu, co pozwala na długie zachowanie świeżości i aromatu. Kawę parzyć można wieloma sposobami, w zasadzie każdy kraj ma własną kulturę i obyczaje picia kawy. Pita systematycznie świetnie wpływa na ludzi, dzięki zawartości kofeiny dodaje sił i energii, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów. No i świetnie smakuje, o czym doskonale wiedzą wszyscy sięgający rano po filiżankę tego napoju.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-10-02 17:38:59
Tagi: napój, smak, kofeina, kawowiec