Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Przygotowywanie dań na parze – o czym warto wiedzieć?

Gotowanie na parze to jedna z takich kwestii, o jakich wszyscy słyszeli i każdy ma jakąś opinię na ten temat. Z tej przyczyny, wokół tego sposobu wykonywania dań pojawiło się wiele mitów. A tak naprawdę gotowania na parze najlepiej spróbować samemu. Duża liczba rzeczy przemawia na korzyść tego, by robić posiłek nad gotującą wodą, a nie wewnątrz cieczy. Do dobrze jest wiedzieć o gotowaniu na parze?
gotowanie
Napisał: ultrakickgirl
Na podstawie: http://www.flickr.com
Po pierwsze, tego rodzaju sposób na robienie posiłków sprawia, że posiłek jest dużo bardziej zdrowy (przeczytaj nasz wskazówki). Oczywiście gotowanie i tak jest doskonalsze od metod wykorzystujących olej. Gotując nie dolewasz tłuszczu do elementów posiłku. Jednak tradycyjnie gotowane potrawy mają nie tylko niewiele tłuszczu, ale także… mało minerałów. Ciesz efektywnie wymywa wartościowe składniki, które potem po prostu wylewasz. W trakcie gotowania na parze takie zjawisko nie zachodzi.




Możesz w ten sposób w stanie zachować znacznie większą liczbę wartościowych witamin oraz minerałów. Ma to gigantyczne znaczenie zwłaszcza w sytuacji, gdy podgrzewasz warzywa. Druga ważna kwestia jest taka, że, potrawy gotowane na parze mają świetny smak, a nieraz nawet są jeszcze smaczniejsze. Ci, którzy nie próbowali pary czasami twierdzą, że przygotowywanie na parze pozbawia warzywa smaku. Jednak nie jest to prawda. Wystarczy, że choć raz spróbujesz podgrzać w taki sposób ulubione warzywo, a zobaczysz to na własnej skórze. Warzywa będą smakować doskonale, a z pewnością nie będą mdłe.


gotowanie
Napisał: Counselman Collection
Na podstawie: http://www.flickr.com
Ponadto przygotowywanie posiłków na parze jest niezwykle łatwe. Nie musisz mieć wyjątkowe wiedzy albo umiejętności. Jedyne co potrzebujesz to odpowiednia nakładka lub koszyczek do garnka. Akcesorium takie musi mieć dziurki, przez które przedostaje się para, ale które będą dość małe, by można było komfortowo rozłożyć warzywa. Z pewnością zaskoczy Cię to, że przygotowywanie na parze zupełnie nie opóźnia obiadu.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-10-02 08:31:00
Tagi: danie, warzywa, gotowanie, posiłek