Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Z jakiego powodu należy pić soki

Przeciętny Polak wypija rocznie ok. 25 l. soku. Niemało. Niestety, nie każdy owocowy trunek, który zdołasz spotkać na sklepowej półce, jest w istocie sokiem. Soki to najbardziej cenne owocowe trunki, jakie zdołasz wyszukać na sklepowej półce, a to z tej przyczyny, że nie mogą mieścić chemicznych barwników i konserwantów.
zdrowo i na diecie
Napisał: Pink Sherbet Photography
Na podstawie: http://www.flickr.com
Soki można by podzielić na: soki świeże - to soki, które nie pasteryzowane, dzięki temu zachowują one więcej wartości odżywczych. Podobne soki posiadają bardzo krótki termin przydatności do konsumpcji, toteż układa się je w lodówkach, w większości wypadków w szklanych butelkach; soki pasteryzowane - jeżeli są poddawane delikatnej pasteryzacji (w temp. do 80 stopni), ich okres przydatności spożycia to kilka tygodni, a wartości odżywcze są takie jak w wypadku soków świeżych. Takowe soki sprzedaje się na ogół w szklanych butelkach. Soki w kartonach to te, które poddano pasteryzacji w temp. 100 stopni Celsjusza. Ich termin przydatności do spożycia jest dużo dłuższy, niestety zawartość witamin i minerałów jest o wiele mniejsza. Soki świeże tłocznia soków odciska ze świeżych owoców oraz warzyw, w czasie gdy soki pasteryzowane w znacznej większości produkuje się z pulpy, to znaczy z koncentratu. Soki możemy dodatkowo podzielić na warzywne, które są mniej kaloryczne, niosą mniejsze ilości cukru, jak również soki owocowe. Wyraz nektar wiąże się niektórym z trunkiem bogów, zatem czymś drogocennym, nadzwyczajnym. Niestety, w nazewnictwie spożywczym to coś całkowicie innego. Nektar owocowy to mocno rozcieńczony sok wyprodukowany z koncentratu względnie świeżych owoców, mieszczący uzupełnienie cukru (jest go więcej niż w dosładzanych sokach). Nektar nie niesie sztucznych aromatów oraz konserwantów. Napój zaś to najmniej wartościowy owocowy napitek. Zawiera ok. 20% soku owocowego, pozostała reszta to woda, cukier, kwasek cytrynowy a także sztuczne substancje, tj. barwniki, konserwanty, aromaty.



Jedzenie
Na podstawie: http://www.sxc.hu/
Wartość odżywcza soków jest uzależniona od tego, czy sok jest wytwarzany z pulpy, czy też świeżo wyciskany z owoców czy warzyw. Te ostatnie są o tyle korzystne, że mieszczą bardzo dużo witamin i minerałów. Syrop glukozowo-fruktozowy dorzucany do napojów, nektarów oraz poniektórych soków jest szkodliwy. Warto wybierać soki z dopiskiem bez dodatku cukru.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-10-01 02:17:03
Tagi: napoje, soki, nektar