Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Typy herbaty, jaka dodaje nam werwy

Napój ten jest odpowiednikiem herbaty czy kawy, które są często popijane w naszej szerokości geograficznej. Herbata yerba mate określana jest też herbatą paragwajską. Jednak również w innych krajach zyskuje coraz większą popularność. Napar ten robiony jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma swoisty smak, który dla wielu jest unikatem.
Wielbiciele yerba mate piją ją w specjalnych naczynkach przez specjalne słomki. Yerba mate ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów jest znakomitym źródłem polepszającym nie tylko nastrój, ale także dodającym werwy, trzeźwości umysłu, wzmacniającym wydolność umysłu. Na dodatek herbata yerba mate oczyszcza krew z toksyn, wzmacnia odporność i wytrzymałość systemu, kształtuje trawienie - yerba mate działanie. Yerba mate jest szczególnie bogata w magnez, mangan, potas, które potrafią utrzymać balans elektrolitów w organizmie przy prędkiej stracie wagi w czasie diety wysokobiałkowej, również zrównuje ubytek minerałów po używaniu środków przeczyszczających.
herbata
Na podstawie: pixabay.com


Naukowcy przyznali, że herbata paragwajska posiada cechy przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, działające ochronnie na serce, aktywizujące, przeciwgrzybicze. Obniża pułap złego cholesterolu, ochrania przed otyłością i wspomaga w walce z nadwagą, wspiera trawienie i może być pomocą w unikaniu powikłań przy cukrzycy. Poprzez działanie moczopędne łagodzi symptomy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Herbata yerba mate jest w stanie być parzona na sporo sposobów. Parzenie jest uwarunkowane od obyczajów, preferencji.




Jakkolwiek nie ulega wątpliwości, że konieczne jest do parzenia właściwe wyposażenie. Z reguły yerba matę przyrządzamy w tykwie, chociaż mogą także być inne naczynka, zbudowane specjalnie do yerba mate. Do tykwy wsypuje się sporo większe ilości suszu aniżeli w wypadku innej herbaty. Liście są wielokrotnie zalewane wodą i napar jest pity przez rurkę z sączkiem. Napar wypijamy cały za pierwszym podejściem. Dolewamy wody kilka razy, dzięki czemu mamy znów gotową yerba matę, dolewamy wodę tyle razy, aż napar nie będzie miał smaku.

Przypadł Ci do gustu ten artykuł? Zatem czytaj to riesling, co chcesz na kolejnej stronie, którą z pasją dla Ciebie stworzyliśmy.

W żadnym wypadku nie wypada zalewać yerba mate warem.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-05-26 06:55:04
Tagi: woda, smak, kawa