Najlepsze przyprawy
Zerkając na leżące na sklepowych półkach nowoczesne przyprawy do kiełbas pewnie nie wiesz, jak niezwykle cenne były dawniej takie dodatki do potraw. Dawniej, kiedy nie wynaleziono jeszcze skutecznej techniki utrzymywania niskiej temperatury otoczenia, przyprawy były stosowane do tłumienia zapachu nadpsutego jedzenia.
Najzasobniejsi mieli na tyle gotówki, by zamawiać specjalne mieszanki przypraw, których wielkie ilości skutecznie niwelowały paskudny zapach zgnilizny. W tej kwestii znaczącą rolę odgrywała także sól – aby zakonserwować mięsa na pewien czas, mocno posypywano dania solą. Człowiek, który posiadał kopalnię soli, stawał się krezusem. W dawnym Królestwie Polskim profity z żup solnych zazwyczaj były odprowadzane do królewskiego budżetu (źródło artykuł).
Napisał: Edsel Little
Na podstawie: http://www.flickr.com
Były takie lata w dziejach ludzi, kiedy mieszanki przypraw z odległych krajów miały wartość o wiele większą od najczystszego złota. Wiele trzeba było wydawać na smakołyki z Chin, które mogły pochwalić się ogromną sławą.
Jeżeli poszukujesz fascynujących informacji na omawiany temat,
odwiedź żel intymny nas, a na pewno odnajdziesz interesujące fakty.
A czemu przyprawy były tak cenne? To bardzo prosta sprawa. W dawnych czasach podróże, zwłaszcza morskie, były bardzo niebezpieczne i długie ciekawy artykuł). Przewiezienie bez trudności ładunku przypraw z wschodniej Azji do wybrzeży kontynentu europejskiego było nie lada wyczynem. Co warte zaznaczenia, rozmaite przyprawy i mieszanki przypraw były uważane za tak cenne, że były głównym obiektem pożądania korsarzy. Jak wiadomo, przyprawy są bardzo lekkie, a zatem łatwo je transportować. Złoto zaś wyróżnia się znaczną gęstością, przez co korzystniejszym łupem dla piratów były okręty wypełnione cennymi proszkami z odległych stron.
A jak jest teraz? Cóż, przyprawy do kiełbas i innych potraw są łatwo dostępne w każdym sklepie. Dzisiaj jedynie niesamowicie rzadkie przyprawy są kosztowne. Rozwój komunikacji sprawił, że nie ma problemu ze kupowaniem korzeni nawet z najodleglejszych zakątków świata.
Napisał: k.s.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-02-05 14:19:13
Tagi: potrawa, czas, przyprawy, mięso, złoto, podróże, zapach