Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Zbliża się jesień, wyrobów czas, czyli jak zaopatrzyć zapasy.

Każda gospodyni ma trudności w czym umieścić swoje wyroby. Najważniejsze jest, aby sporządzić to w ten sposób, by każdy mieszkaniec domu mógł się w nich odnaleźć, a w środku spiżarni panował porządek. Coraz więcej pań domu z roku na rok robią przetwory. Istotne jest, aby utrzymały się one bardzo długo, głównie po pasteryzacji.

Od lat najlepszymi rzeczami do ulokowania wyrobów, co również mówi moja mama są słoiki.

Potrzebny jest Ci kompleksowy tekst (https://cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukry-do-s%C5%82odzenia/cukier-bialy/) na powyższy temat? Starczy, że wejdziesz na podany link i na następnej stronie wyszukasz wszystkie potrzebne wiadomości.

Możemy wyszukać je w przeróżnych rozmiarach i kształtach. Co zrobić, aby przetwory dobrze się zapasteryzowały i nie zepsuły się. Po pierwsze trzeba je bardzo dobrze wyczyścić, a następnie zalać wrzątkiem. Dlatego zalewamy je gorącą wodą i trzepiemy, by mogła dojść mniej więcej do wszystkich powierzchni słoika. Następnie osuszyć słoiki. Pamiętajmy by konfitur nie dawać do nie wysuszonych słojów.



Drugim sposobem jest nalanie do słoików wody już nie gorącej i włożenie ich do kuchenki na dwie minuty. Wylać wrzątek i wysuszyć. W tym momencie ryzyko oparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba zalać wrzątkiem. Można je umieścić w garnku i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu zagotowania. Odcedzić i wysuszyć. Skupmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka łatwa. Trzeba wyłożyć garnek gazetą, wstawić do niego wypełnione, ale nie do końca dokręcone słoje. Wlać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na małym ogniu.
Po zagotowaniu musimy patrzeć czy słoiki się zakręciły, chodzi o wklęśnięcie przykrywka, jeśli nie, kładziemy je odwrotnie. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, pamiętajmy o oznaczeniu tych słoików, gdyż jest to bardzo istotne. Etykiety na przetwory możemy zakupić w każdym sklepie z asortymentem domowym lub w Internecie. Zawsze podobają mi się kolorowe nalepki oraz pokrywki, które w momencie sprawiają, że spiżarnia nabiera jesiennych kolorów - .

Na takich etykietach powinniśmy zapisać, co to jest i kiedy to przygotowaliśmy. Jest to istotne przy wyborze, gdyż zawsze powinniśmy otwierać najstarszy wyrób rokiem. Konfitury w spiżarni to coś fantastycznego, w każdym sezonie możemy rozkoszować się smakołykami, których nie ma w danym okresie. Jest to też smaczny prezent dla rodziny. Moja mama robi je każdego lata, dzięki czemu wiem jak istotne są one w zimie podczas przygotowywania posiłków.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-11-22 12:59:12
Tagi: woda, mama, mikrofalówki, gazeta, konfitura