Czym jest zdrowa żywność a czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna jest wytwarzana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy równoległym zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej. Reguły produkowania żywności ekologicznej wypisane zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych. Produkty ekologiczne muszą zyskać odpowiednie certyfikaty unijne. Nie należy mylić pojęcia „żywność ekologiczna” z określeniem „zdrowa żywność”. Należy wiedzieć, że "zdrowa żywność" to określenie utworzone do celów komercyjnych.
Napisał: Trevor Ellestad
Na podstawie: http://www.flickr.com
Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż konwencjonalna - poświadcza to dużo badań naukowych. Owoce i warzywa ekologiczne posiadają mniej pestycydów a także rakotwórczych metali ciężkich, a więcej witamin niż te konwencjonalne. Natomiast ekologiczne mięso zawiera mniej tłuszczu i więcej białka niż to pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych. Dowiedz się, jaka jest jeszcze różnica między żywnością ekologiczną oraz konwencjonalną.
Omawiany wątek Cię zainteresował? Zatem odsyłam tu (
https://shop.tomiservice.pl/pl/c/Lodowki-i-chlodziarki-na-napoje/37), ponieważ znajdziesz tutaj ciekawe informacje na to zagadnienie, które warte są zainteresowania.
Trzeba być czujnym na wszystkiego rodzaju symbole zdrowa żywność - Żywność ekologiczna głównie odnosi się do żywności mającej certyfikaty, natomiast zdrowa żywność jest terminem stworzonym do celów tylko marketingowych. Żywność ekologiczna oferowana jest przede wszystkim w sklepach z ekologiczną bądź zdrową żywnością. Żywność eko można zamawiać również w przeróżnych sklepach stacjonarnych. Profesjonaliści są zgodni, że trzeba po nie sięgać. Lekarze wspominają, iż żywność produkowana bez zawartości pestycydów, bez dodatku konserwantów lub innych środków chemicznych jest zdrowsza od żywności mocno przetworzonej. Produkty eko przeznaczone jest dla wszystkich ludzi, bez względu na wiek czy stosowaną dietę
.
Na podstawie: pixabay.com
Proponowana jest przede wszystkim dzieciom, kobietom w ciąży a także osobom cierpiącym na różne schorzenia. Wraz z zwiększającym zainteresowaniem zdrowym stylem życia i odżywiania się w gronie polskich konsumentów, zauważamy coraz mocniejsze zainteresowanie wyrobami. Poświadczają to wyniki na sprzedaży i ich wzrostowa dynamika. Niewątpliwie przyczynia się do tego troskliwość o jakość produktów, które są obserwowane w całym toku produkcyjnym, i fakt, że są to głównie wyroby polskie. Zdrową żywność pokazało mi stare miasto Kraków i od tej chwili nie zostawia mnie na chwilę - .
Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-11-16 09:06:15
Tagi: dieta, Odżywianie, produkcja, eko