Jedzeniowe szaleństwo!

Przepisy, porady i wskazówki.

Jakie przyrządy do smażenia oraz pieczenia będą przydatne, jeżeli ktoś lubi eksperymenty w swojej kuchni.

Odpowiednio urządzona kuchnia będzie wymagać sporej ilości rozmaitych sprzętów. Można oczywiście postawić na minimalizm i posiadać w niej dwa garnki i patelnię do wszystkiego, jednak jeśli ktoś zechce trochę bardziej realizować się kulinarnie, to może mu to nie starczyć. Już nawet przy samych patelniach będzie ich co najmniej kilka odmian, różniących się między sobą wielkością i przeznaczeniem.

Klasyczne patelnie, używane do pieczenia rozmaitych potraw przeważnie są okrągłe i posiadają parę centymetrów wysokości. W zasadzie będą one uniwersalnym naczyniem, w jakim da się przyrządzać wiele potraw, lecz w niektórych zastosowaniach dużo lepiej będą się sprawdzać specjalistyczne patelnie. Przykładowo grillowe patelnie zrobione są z grubego, trzymającego ciepło metalu, a poza tym mają niewielkie wypustki, imitujące ruszt. Tym sposobem podczas smażenia wyciekający tłuszcz będzie spływał na dno. Z kolei patelnie do naleśników mają dużą szerokość, a za to mają niski brzeg, co bardzo ułatwia ich przewracanie w czasie pieczenia - najlepsza patelnia do naleśników. Rzecz jasna można naleśniki piec na normalnej patelni, lecz aż tak wygodne to nie będzie, jak w przypadku dedykowanej.
naleśniki
Na podstawie: pixabay.com
Niezwykle ciekawymi naczyniami będą również brytfanny. Stanowią one połączenie wysokiej patelni i garnka, i posiadają ich najlepsze cechy.



Przeważnie są dość pojemne, większość z nich jest na tyle pojemna, że bez żadnych problemów pomieści się w nich nawet większy drób (http://top-fol.pl/worki-hdpe/) czy duża pieczeń. Dzięki swojej wysokości pieczone mięso można dokładnie przykryć pokrywką, dzięki czemu nie będzie ono wysychało. Dodatkową zaletą tych naczyń jest to, że da się je również używać w piekarniku. Dzięki temu nagrzewają się one równomiernie ze wszystkich stron, co gwarantuje wspaniały smak przygotowanych potraw. Mięsa pieczone tym sposobem są soczyste kruche a równocześnie zdrowe, bo przy tej metodzie nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu. Nie ma też żadnych problemów, aby brytfannę używać do normalnego pieczenia na ogniu, wówczas będzie ona służyła jako zwykła patelnia.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-08-11 12:13:06
Tagi: kuchnia, ruszt, zdrowe